Yasak Dental Clinic

Pedodonti

Erken teşhis ile ileride karşılaşılabilecek problemleri engellemek ayrıca uzun dönemde diş hekimliği uygulamaları ile ilgili korkuların gelişimini engellemek amacıyla çocuğunuzun ilk dişi çıktığı zaman ya da en geç 1 yaşında diş hekimine götürebilirsiniz. Tavsiyemiz iki yaşından sonra diş fırçalamaya başlanması ve altı ayda bir düzenli diş hekimi kontrolüne gidilmesidir. Oluşabilecek çürük lezyonlarının erken teşhis ve tedavisi için diş hekimine altı ayda bir yapılacak düzenli ziyaretler önem taşımaktadır. Diş çürüğü anneden çocuğa bulaşabilen bakterilerin oluşturduğu bir hastalıktır. Bu nedenle çocuğun biberonu veya kaşığını annenin kendi ağzında deneyerek soğutması diğer hastalıklar gibi diş çürüğünün de bulaşmasına neden olmaktadır.

Süt dişleri çürük veya darbe sonucu erken kaybedilirse alttan gelen kalıcı dişler yer bulamaz ve düzgün sıralanamaz. Bu nedenle süt dişleri ağızda sağlıklı olarak korunmalı, çürüdükleri takdirde hemen tedavi edilmelidir.

Biberon çürükleri: Bazı bebeklerde dişlerin üzerinde sürer sürmez kahverengi lekeler oluştuğu ya da bu dişlerin kırılıp döküldüğü gözlenir. Aslında bu lekeler diş çürükleridir ve dişler de çürük nedeniyle kırılır. Bu çürüklere “biberon çürüğü” adı verilmektedir. Uzun süre biberonla beslenen çocuklarda biberon çürükleri oluşmaktadır. Gece yatmadan önce ya da uyku sırasında bebek anne sütü ya da biberon emerse süt ağızda birikerek mikropların dişleri çürütmesi için elverişli bir ortam oluşturur. Çürük oluşmaması için bebeğin emziği bala, reçele batırılmamalıdır.

Bebeğin, ağzında biberonla uykuya dalmasına izin verilmemelidir

Süt ve mamalara şeker ilave edilmemeli, beslenme işlemlerinden sonra suya batırılmış temiz bir gazlı bezle dişler temizlenmeli ve dişetlerine masaj yapılmalıdır. Dişler; nemlendirilmiş, yumuşak kıllara sahip, çocuklar ve bebekler için üretilmiş küçük başlıklı fırçalar ile de temizlenebilir. Özellikle gece beslenmesi sonrası dişlerin temizliğine özen gösterilmelidir. Bir yaşından sonra biberonla beslenme alışkanlığı yavaş yavaş bırakılmalıdır. Biberon çürüğünün tedavisinde erken teşhis yapılacak tedaviyi kolaylaştırır. Çocuk durum fark edildikten sonra mümkün olan en kısa zamanda diş hekimine götürülmelidir.

Çocuklarda diş çürüğü tedavisi : Çocuk diş hekimliği sürekli olarak çocukları diş çürükleri ve diğer ağız hastalıklarından korumanın yollarını araştırmakta ve yeni teknikler geliştirmektedir. Yapılan araştırmalar, kötü ağız sağlığına sahip çocukların okul performanslarında düşüş olduğunu, daha zayıf sosyal ilişkiler kurduklarını göstermektedir. Bu nedenle süt ve daimi dişlenmede çürükten korunma ve oluşan çürüklerin tedavisi önemlidir.

Yer tutucular: Eğer bir süt dişinin vaktinden önce çekilmesi gerekiyor ise ona komşu dişler çekim boşluğuna doğru kaymakta, karşı çenedeki dişler ise aşağı veya yukarı yönde boşluğa doğru hareket etmektedirler. Bu boşluğun kapanması ile daimi dişlerin düzgün sürmeleri için gereken yer azalmakta, çenelerde çapraşıklık ve dişlerde gömülü kalma gibi problemler ortaya çıkmaktadır. Yer tutucular her ağız için özel olarak metal veya plastikten yapılan apareylerdir. Diş hekimi tarafından ölçü alındıktan sonra, teknisyenler yer tutucuyu hazırlarlar. Alttan gelen diş doğal pozisyonunu alana dek yer tutucunun ağızda kalması gerekmektedir.

Koruyucu diş hekimliği uygulamaları: Çocukların gelecekteki ağız ve diş sağlığının korunması ve daha önemlisi genel sağlıklarının korunması amacıyla henüz çürük oluşmadan, koruyucu önlemlerin uygulanması günümüzde zorunluluk haline gelmiştir. Dişler üzerine uygulanan topikal florid (Diş yapısını güçlendirici preparatlar) veya fissür örtücüler (Dişler üzerindeki çukurcukların örtücülerle kapatılması) ile çocukların dişleri çürüklere karşı daha iyi korunabilmektedir.

Diş Travmaları: Çarpma, düşme gibi kazalardan sonra ağız ve yüz bölgesinde yaralanmalar sık görülmektedir. Travma oluştuktan sonra en kısa sürede dişhekimine ulaşmak yapılacak tedavinin başarısını arttırmaktadır. Böylece uygulanacak tedaviler ile dişin canlılığını yitirmesin önlenmesi ve dişin restorasyonu kolaylaşacaktır.Travma ile diş kırılmış ise kırık parçanın bulunması ve temiz su, serum fizyolojik veya süt içerisine konarak en kısa sürede diş hekimine getirilmesi gerekmektedir. Bu sayede kırık parça dişe yapıştırılarak, restorasyonun daha estetik ve doğal olması sağlanabilir.Şiddetli bir travma sonucu dişler tamamen yerinden çıkabilirler. Bu tip kazalar genellikle okullar, oyun parkları ve havuzlar gibi hareketin fazla olduğu yerlerde meydana gelirler. Yerinden tamamen çıkan diş eğer sürekli bir diş ise dişin köküne dokunulmadan süt, serum fizyolojik gibi sıvılar içinde veya hastanın kendi dilinin altında en kısa sürede diş hekimine getirilmesi gerekmektedir. Kısa süre içerisinde ve doğru koşullarda diş hekimine getirilen bu tip dişler başarıyla yeniden yuvasına yerleştirilebilmekte ve fonksiyon görmeleri sağlanabilmektedir.

Open chat
Size Nasıl Yardımcı Olmamızı İstersiniz
Merhaba Size Nasıl Yardımcı Olabiliriz